Sanotint liposomalna witamina c Madara SOS Pukka Herbs Reklama
Kategorie

Coco Vigo

Coco Vigo Coco Farm sp. z o.o. to komercyjne przedsięwzięcie, zrealizowane w ramach programu „Innowacja Kluczem do sukcesu”- działanie 3.1. Spółka stworzona w ramach projektu jest producentem i właścicielem marek innowacyjnych produktów spożywczych, pochodzących z palmy kokosowej. Misją firmy Coco Farm jest propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia oraz kształtowanie świadomych postaw polskich konsumentów, poprzez dostarczanie innowacyjnych, naturalnych produktów, pochodzących z palmy kokosowej.

Coco Vigo to marka wody kokosowej i napojów na bazie wody kokosowej oraz zdrowych przekąsek, której producentem jest firma  Coco Farm Sp. z o.o.

Coco Farm sp. z o.o. to komercyjne przedsięwzięcie, zrealizowane w ramach programu „Innowacja Kluczem do sukcesu”- działanie 3.1. Spółka stworzona w ramach projektu jest producentem i właścicielem marek innowacyjnych produktów spożywczych, pochodzących z palmy kokosowej.

Misją firmy Coco Farm jest propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia oraz kształtowanie świadomych postaw polskich konsumentów, poprzez dostarczanie innowacyjnych, naturalnych produktów, pochodzących z palmy kokosowej.

Specjalizacją firmy jest palma kokosowa. Coco Farm jest jedynym na polskim rynku producentem wody kokosowej, olejów i pozostałych produktów z palmy kokosowej: chipsów, cukru, mąki. Dla zapewnienia najwyższej jakości produktów, firma działa w oparciu o import własny surowców ze starannie wyselekcjonowanego, stałego źródła. Surowce pochodzą z regionu, który zdaniem ekspertów rodzi najlepsze kokosy na świecie. Zespół Coco Farm nieustająco buduje wiedzę ekspercką w zakresie wykorzystania kokosa i zgłębia jego właściwości zdrowotne i funkcjonalne. Zespól ten kreuje produkty, które polskim konsumentom dostarczają naturalnego bogactwa wprost z kokosa. Do współpracy nad produktami Coco Vigo zaproszono grupę najwyższej klasy fachowców z Instytutu (IBPRS), z którymi wspólnie zespół Coco  Farm pracuje nad wykorzystaniem unikalnych właściwości kokosa. Powstające receptury i procesy technologiczne są wynikiem wiedzy opartej na najwyższych europejskich standardów i służą zachowaniu najwyższego stopnia naturalności. Procesy produkcyjne są poddane restrykcyjnym regulacjom i kontrolom. Potwierdzeniem najwyższej jakości i pełnej naturalności produktów jest fakt, że jesteśmy certyfikowanym producentem BIO.

Coco Farm tworzą osadzeni w realiach biznesowych praktycy, których łączy głębokie zainteresowanie sportem i zdrowym stylem życia. Bazując na wieloletnich doświadczeniach, stworzono zespół, który oprócz wiedzy i zaangażowania, oferuje pragmatyzm w działaniu. Oprócz działań komercyjnych, zespół CF czuje potrzebę dzielenia się odkrywczymi właściwościami produktów tworzonych na bazie palmy kokosowej.

PALMA KOKOSOWA – drzewo życia.

woda coco vigo            woda coco vigo

Palma kokosowa w regionie Pacyfiku nazywana jest „DRZEWEM ŻYCIA” i „DRZEWEM TYSIĄCA ZASTOSOWAŃ”. Zaspokaja wiele podstawowych potrzeb człowieka, dając żywność, lekarstwa, schronienie i energię cieplną. Na wyspach Pacyfiku o kokosie mówi się „LEKARSTWO NA WSZELKIE CHOROBY”. Orzechy kokosowe i pozyskiwane z nich: woda, kopra i olej są powszechnie stosowanymi środkami wspomagającymi leczenie wielu dolegliwości: astmy, chorób związanych z degradacją mózgu, problemów immunologicznych oraz wielu problemów dermatologicznych, począwszy od łysienia aż do zapalenia skóry. W tamtejszej tradycyjnej medycynie kokos zastępuje całą aptekę, zapobiegając i lecząc wiele schorzeń.

Palma kokosowa rodzi orzechy kokosowe przez cały rok, zbiory średnio odbywają się 4 razy w roku. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 orzechów rocznie. Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy sok (zwany wodą kokosową), miąższ (bielmo, kopra). Z miąższu uzyskuje się mleczko, śmietanę, olej i chipsy kokosowe.

Użyteczne okazują się również pozostałe części palmy kokosowej. Z włókna pozyskiwanego z łuski (koiry) wytwarza się liny, pędzle i podłoża do uprawy roślin. Kłodzinę pnia wykorzystuje się w budownictwie, liście mogą przykrywać dachy, a skorupy okazują się być doskonałym źródłem węgla drzewnego. Palma kokosowa jest niezwykle ekonomiczna i w wielu regionach otacza się swego rodzaju czcią.

WODA KOKOSOWA

Woda kokosowa to delikatny, orzeźwiający płyn, pochodzący z wnętrza młodego, zielonego kokosa. Dojrzewając i wytwarzając sok kokosowy (wodę kokosową), palma pobiera wodę z gleby. Woda ta zanim dotrze do środka orzecha, przemierza długą drogę, poprzez cały pień, aż do owocu. Podczas tej wędrówki jest wzbogacana solami, witaminami, minerałami i wielokrotnie filtrowana, dlatego do wnętrza kokosa nie docierają żadne zanieczyszczenia. Woda kokosowa jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha.

woda coco vigo

Woda z kokosa jest więc drugim po H20 najczystszym płynem na świecie!

Kilka lat temu FAO (Food and Agriculture Organization) określiło wodę kokosową jako "naturalny napój izotoniczny, który posiada ten sam poziom elektrolitów co nasza krew”

 

Woda z wnętrza młodego kokosa ma skład niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi. Łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Podczas drugiej wojny światowej woda kokosowa stosowana była jako płyn do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. Uratowała ona życie wielu ludzi, głównie podczas walk w regionie Pacyfiku w latach 1941-1943. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny. nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów.

Obszary oddziaływania wody kokosowej na organizm człowieka
Zrównoważone nawodnienie woda kokosowa jako naturalny izotonik.

Woda kokosowa posiada poziom elektrolitów analogiczny jak osocze ludzkiej krwi. Dzięki czemu jest najlepiej wchłaniana do płynów ustrojowych wewnątrz i zewnątrzkomórkowych. Woda kokosowa jest najlepszą metodą na efektywne i naturalne nawodnienie organizmu a także ułatwia filtrowanie krwi, usuwa toksyny i produkty przemiany materii. Unikatowy zasadowy odczyn poprawia wchłanianie witamin, aminokwasów i mikroelementów dostarczanych z pożywieniem.

Zdrowie i odporność - witaminy, mikroelementy oraz kwas laurynowy

Woda kokosowa naturalnie zawiera niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementy: potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3, B5 i B6. Oprócz tego posiada unikalną substancję o działaniu antywirusowym i bakteriobójczym- kwas laurynowy. Kwas laurynowy w podobnym stężeniu jak w kokosie, naturalnie występuje tylko w mleku matki. Kwas ten w organiźmie jest przekształcany w monolauryn, który posiada silne właściwości wiruso i bakteriobójcze. Wydatnie wspomaga zatem system immunologiczny, oszczędzając naturalną florę bakteryjną. Kwas laurynowy działa niszcząco na drobnoustroje z otoczką lipidową: wirus HIV, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, przyczyniająca się do powstawania wrzodów i nowotworów układu pokarmowego.

Odmładzanie i uroda kinetyna - naturalny hormon wzrostu.

Zdarza się że młode, zielone orzechy kokosowe odbywają długie, morskie wędrówki. Dryfują przez setki kilometrów, by po kilku miesiącach dotrzeć na ląd i zacząć kiełkować. Sekretem ich przetrwania jest kinetyna, która utrzymuje skórę kokosa zieloną i odżywioną. Jest to naturalny hormon wzrostu, który odpowiada za podziały komórkowe, utrzymując kokos „przy
życiu”. Kinetyna występuje również w ludzkim DNA. Wykorzystywana jest w kosmetyce i opóźnienia proces powstawia zmarszczek, dzięki czemu ma silne działanie przeciwstarzeniowe. Kinetyna jest naturalnym antyoksydantem i wpływa pozytywnie na cały organizm. Wspomaga dzielenie komórek odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny ważnych dla jędrności i gładkości skóry.

Wybitny ekspert wody kokosowej dr Bruce Fife w swojej książce „Coconut Water for Health & Healing" stwierdził, że woda kokosowa to najzdrowszy napój na świecie.

Woda kokosowa jest jedyną metodą optymalnego i w pełni naturalnego nawodnienia. Posiada poziom elektrolitów niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi, dlatego jest doskonale wchłaniana przez organizm. Ciało człowieka powinno zawierać od 65-70% wody. W normalnych warunkach codziennie wydalamy ok 2000 ml wody. Utrata płynów w ilości 5% masy ciała ogranicza wydajność intelektualną i fizyczną o 30%. Niedobory płynów należy uzupełniać świadomie, zwracając uwagę na to co i jak się pije aby nie szkodzić organizmowi.

Nawodnienie organizmu ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i energię. Woda w organizmie występuje w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych. O prawidłowym nawodnieniu i rozmieszczeniu decydują rozpuszczone w niej sole mineralne- elektrolity. Skład elektrolitowy płynu wewnątrzkomórkowego jest inny niż płynu zewnątrzkomórkowego. Jonami decydującymi o właściwej wchłanianiu do płynów pozakomórkowych są sód i chlor, natomiast płynów wewnątrzkomórkowych potas i fosforany. Dla właściwego nawodnienia organizmu istotnym jest więc aby w przyjmowanych płynach proporcje tych elektrolitów były zrównoważone i posiadały osmolalność (stężenie cząsteczek), zbliżoną do stężeń w poszczególnych przestrzeniach. Temat nawodnienia jest eksploatowany przez producentów wód mineralnych, pomimo tego większość z nich nie posiada stężenia i proporcji elektrolitów zapewniających optymalne wchłanianie. Sytuacja ta może prowadzić do niedostatecznego nawodnienia przestrzeni wewnątrzkomórkowych lub zewnątrzkomórkowych lub do tzw. przewodnienia.

Jednym słowem: „Sama woda nie wystarczy”

O ile świadomość niedostatecznego nawodnienia jest wysoka, o tyle o przewodnieniu nie mówi się zbyt wiele. Nadmiar wody nie wchłoniętej do przestrzeni, zwiększa objętość płynów i ilość krążącej krwi. Płyny ustrojowe ulegają rozcieńczeniu i gospodarka wodno-mineralna rozregulowuje się. Rośnie objętość krwi, serce nie nadąża z jej pompowaniem. Zawarta w krwi glukoza nie zaspokaja potrzeb organizmu.

Spada stężenie kluczowych jonów, powodując osłabienie, zaburzenia świadomości,
bóle głowy i zaburzenia rytmu serca a gromadzące wodę komórki ciała puchną. Dla zapewnienia zrównoważonego nawodnienia i równowagi elektrolitowej zalecane jest spożywanie napojów izotonicznych. Dostępne na rynku izotoniki mają zbilansowany poziom elektrolitów, jednak ze względu na wysoki poziom cukrów oraz sodu, dedykowane są do intensywnego wysiłku fizycznego. Ich chemiczny skład, sztuczne aromaty, barwniki i konserwanty, jak też duża zawartość cukrów (25mg w 100 ml) odstraszają osoby dbające o zdrowie i sylwetkę.

Wody kokosowa skutecznie nawadnia organizm i uzupełnia poziom witamin i minerałów. Ważnym dla zdrowia jest również kwas laurynowy, działający na drobnoustroje chorobotwórcze.

Woda kokosowa zawiera:
- potas- ok. 294 mg
- magnez- 25 mg,
- sód- 105 mg
- wapń- 24 mg
- fosfor- 20 mg
- żelazo- 0,4 mg
- białko- 0,72 mg
- błonnik- 1,1 g
- tłuszcz- 0,2 g
- węglowodany: 3,5 mg
- Witaminy C,B1, B2, B3, B5,B6. z kokosa 5

Woda kokosowa nie zawiera:
-  laktozy
- glutenu
- cholesterolu
- ma niski poziom tłuszczu i naturalnych cukrów

Woda kokosowa jest naturalnym, czystym biologiczne płynem. Źródłem witamin, soli mineralnych i mikroelementów, niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Woda kokosowa, dzięki zasadowemu odczynowi zwiększa przyswajanie substancji odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem. Badania naukowe wykazały, że woda kokosowa korzystnie wpływa: na pracę serca i układu krążenia, m.in. obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zwiększa przepływowość krwi, przyczyniając się do szybszego usuwania toksyn. Ma także dobroczynne działanie w schorzeniach układu moczowego i trawiennego. Podaje się ją w przypadku biegunki, zaparć, wymiotów, zgagi itd. Woda kokosowa wzmacnia także odporność organizmu. Dzieje się tak za sprawą kwasu laurynowego, który w naturze w podobnym stężeniu występuje tylko w mleku matki. Kwas laurynowy ma właściwości bakteriobójcze, antywirusowe, antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne. W organizmie człowieka jest on przekształcany w monolauryn, który niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter Pylori- wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Woda kokosowa nie zawiera laktozy, dzięki czemu może być spożywana przez małe dzieci i osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Dodatkowo ze względu na naturalne bogactwo jest polecana w każdym wieku, zamiast tradycyjnego mleka. Posiada dużo mniejszą zawartość tłuszczu oraz nie zawiera glutenu i jest bardzo odżywcza. Woda kokosowa posiada również niski poziom naturalnych łatwo przyswajalnych cukrów, dzięki czemu bez obaw może być spożywana przez diabetyków. Jest polecana dla osób z problemami zdrowotnymi (alergie, nietolerancje, wysoki cholesterol, cukrzyca). Dla osób z zaburzoną równowagą organizmu na skutek chorób, niedoboru istotnych składników a przede wszystkim równowagi zaburzonej w wyniku działania stresu, wysiłku psychicznego i fizycznego.

Woda kokosowa dzięki niezwykłym właściwościom nawadniającym, zawartości witamin i minerałów oraz kwasu laurynowego , kryje w sobie również tajemnicę piękna. Idealnie nawilża, reguluje gospodarkę wodną i metabolizm oraz działa antybakteryjne. Wszystkie te czynniki są sprzymierzeńcami dbających o siebie kobiet, których oszczędna dieta, wysiłek umysłowy i fizyczny ogranicza dopływ substancji odżywczych. Wyjątkowa przyswajalność i zdolność regulacji gospodarki wodnej pozwala pozbyć się szkodliwych toksyn i oczyszcza organizm. Regularne picie wody kokosowej pozytywnie odbija się na cerze, dodając jej blasku i miękkości, zaś mieszanie jej z wodą w kąpieli czy szamponem wygładza ciało oraz zmniejsza przetłuszczanie się włosów.

Woda kokosowa jest bogata w kinetynę- naturalną substancję, występującą również w ludzkim DNA. Kinetyna należy do cytokinin (fitokinin), czyli roślinnych hormonów wzrostu, które stymulują podziały komórkowe i proces wzrastania. W organiźmie człowieka, kinetyna wykazuje zdolność opóźniania procesu starzenia się fibroblastów. Fibroblasty to komórki warstwy skóry właściwej, odpowiadające za produkujące kolagenu- białka nadającego skórze wytrzymałość oraz elastyny białka odpowiadającego za jej elastyczność. Z wiekiem liczba fibroblastów obniża się, wolniej się dzielą i zmienia się ich wygląd. W konsekwencji zmniejsza się ilość włókien kolagenowych i elastyny. Skóra traci jędrność, elastyczność i pojawiają się zmarszczki. Kinetyna opóźnia i zapobiega niekorzystnym zmianom zachodzącym na skutek starzenia się skóry. Stymuluje mechanizmy naprawcze DNA i pomaga usuwać zniszczenia- w tym spowodowane fotostarzeniem. Wykazuje też aktywność antyoksydacyjną, zapobiegając działaniu wolnych rodników i wzmacnia odporność skóry na działanie czynników alergicznych i stanów zapalnych. Kinetyna nie powoduje skutków ubocznych, dlatego może być bezpiecznie stosowana od najmłodszych lat. Wodę kokosową można także stosować zewnętrznie – kobiety w Brazylii używają płynu z jego wnętrza jako toniku do przemywania cery i mycia włosów. Regularne spożywanie wody kokosowej, korzystnie wpływa także na kondycję włosów. Dzieje się to również za sprawą kinetyny która działa wzmacniająco na skórę głowy oraz na procesy zachodzące w mieszku włosowym podczas cyklu wzrostu. Natomiast zawartość kwasu laurynowego, zapobiega przetłuszczaniu i wypadaniu włosów, blokując jednocześnie enzymu odpowiedzialny za proces wypadania włosów. Kwas laurynowy zmniejsza również nadprodukcję łoju w mieszkach włosowych, zapobiegając przetłuszczaniu się i wypadaniu słabo odżywionych włosów.

Woda kokosowa z Archipelagu Filipińskiego.
Palma kokosowa rośnie w tropikalnych częściach wybrzeża Afryki i Ameryki oraz na wyspach Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Według opinii światowej klasy ekspertów najlepsza woda kokosowa pochodzi z wysp Archipelagu Filipińskiego. Swą unikalną zawartość i niezwykłą czystość, woda kokosowa zawdzięcza pochodzeniu z tego najbogatszego pod względem bioróżnorodności regionu świata. Filipiny posiadają wyjątkowo sprzyjające warunki naturalne, położone są na ponad 7100 tysiącach wysp, oblewanych wodami kilku mórz oraz najczystszego na świecie- oceanu Pacyficznego. Region ten charakteryzuje się gorącym i wilgotnym klimatem równikowym z cechami monsunowymi. Gleby wysp zasilane są wodą i odżywiane solami mineralnymi oraz naturalnymi nawozami, pochodzącymi z mórz i Oceanu Pacyficznego. Palmy kokosowe rosną na ekologicznych, kontrolowanych i certyfikowanych farmach, usytuowanych wzdłuż wybrzeża i z dala od cywilizacji oraz przemysłu. Klimat Filipin zapewnia wyjątkowo sprzyjające warunki: 362 słoneczne dni w roku, 32,3 st. C średniej temperatury powietrza i 28,5 st. C średniej temperatury oceanu. Jednocześnie wilgotność powietrza sięgająca 80% oraz 2000 mm opadów rocznie, dostarczają orzechom kokosowym wszystkiego co najlepsze do wzrastania i dojrzewania. A wszystko to zgodnie z rytmem natury!


woda bio coco vigo            woda coco vigo eko

Dane producenta:

Coco Farm Sp. z o.o.
Ul. Gen. Okulickiego 7/9
05-500 Piaseczno
tel:. +48 22 233 10 29
mail: info@cocofarm.pl
strona: www.cocovigo.pl

 

 

Zobacz listę marek

Metody płatności
 
  • Sklep z naturalnymi kosmetykami oraz suplementami diety Biosna powstał z pasji do natury i świadomości z dobrodziejstw wynikających z korzystania z czystych ekologicznie produktów. W naszym sklepie znajdziecie Państwo certyfikowane produkty znanych marek, przy wyborze których kierowaliśmy się zawsze ich jakością i efektywnością. Wszystkie naturalne kosmetyki oraz suplementy diety, które sprzedajemy, spełniają najwyższe standardy jakości: nie zawierają szkodliwych składników chemicznych, ropopochodnych, nie są testowane na zwierzętach, bazują na surowcach pochodzenia roślinnego z kontrolowanych czystych biologicznie upraw lub z dziko rosnących roślin. Większość z nich posiada certyfikat organów certyfikujących takich jak Ecocert, BDIH, ICADA, Cosmebio, Soil Association. Ekologiczne kosmetyki i suplementy diety to przyszłość w codziennej pielęgnacji ciała oraz przyczynek do lepszego zdrowia przyszłych pokoleń.

     

    Wszelkie prawa zastrzezone. Kopiowanie i publikacja bez zgody autora zabronione.

  • Facebook Google Plus YouTube Twitter
 
@media all and (max-width: 537px) { .top-logo{ float:left; } }