Filozofia Dr Jacobs
Wiedza w służbie zdrowia to nasze motto, a to oznacza dla nas: rozwój żywności i koncepcji łączących zdrowie i przyjemność. Bierzemy odpowiedzialność za ludzi, zwierzęta i przyrodę. Dr Jacobs Medical GmbH została założona w 1997 roku przez doktorów medycyny Ludwiga i Karla Jacob. Ważne jest dla założycieli, kierownictwa i pracowników, aby przekazywali swoją wiedzę w służbie bliźnim i ich zdrowiu. Do dziś firma dr Jacobs jest tworzona przez ludzi, którzy w rzeczywistości tworzą jedną wielką rodzinę.

dr Jacobs

Nasza motywacja: chcemy stworzyć zdrowszą przyszłość dla nas wszystkich!

Dzięki tej motywacji przez lata opracowano jedne z najbardziej innowacyjnych i skutecznych produktów zdrowotnych opartych na tradycyjnej wiedzy i badaniach. Wysokiej jakości, jako naturalne i ziołowe składniki, ścisłe kontrole jakości i doświadczenie założycieli firmy oraz zespół żywieniowy nadają szczególny charakter produktom firmy dr Jacobs. Wszystkie produkty są produkowane w Niemczech. Zasady etyki i zrównoważonego rozwoju mają również zastosowanie do doboru surowców, zakupów i produkcji. Wspieramy dzieci i projekty zdrowotne w krajach Trzeciego Świata, a także przyjazną rodzinie atmosferę pracy: odsetek kobiet wśród pracowników wynosi ponad 87%, z czego dwie trzecie stanowią matki.

Czy wiesz o tym? Czy jesteś przekonywany często przez swojego lekarza, alternatywnego praktyka lub innego terapeutę, abyś zakupił na produkt, którego nie chcesz i może nie potrzebujesz? Firma dr Jacobs jest zalecana do wskazania, ale oczywiście nie ze względu na interesy finansowe. Dlatego nie płacimy terapeucie żadnych prowizji ani ukrytych opłat za propagowanie naszych produktów. Jakość naszych produktów i ich skuteczne działanie mówią sama za siebie. Jest to jedyny sposób, aby upewnić się, że otrzymasz najlepszy produkt dla siebie.

Plan żywieniowy Dr Jacobs
Zgodnie z filozofią naszej firmy “Wiedza w służbie zdrowia” oferujemy Państwu plan żywieniowy Jacoba z najważniejszymi podstawami zdrowej diety. Jeśli pójdziesz za nim, nie będziesz już musiał niczego więcej kupować. Ponieważ nie ma produktów zdrowotnych, które mogą zastąpić zdrowy tryb życia – nawet nasz.

To, za czym stoimy – bycie człowiekiem oznacza przede wszystkim: bycie tam dla siebie nawzajem i podążanie za wartościami etycznymi! Świadomie ponosimy odpowiedzialność za nas i naszych bliźnich. Przyjazność dla rodzin: 80% naszych pracowników to kobiety – głównie matki, jesteśmy po to by wspierać elastyczne godziny pracy. Kwestionujemy standardy społeczne naszych partnerów biznesowych od wielu lat. Część naszych produktów jest w większości wypełniona i pakowana przez osoby niepełnosprawne.

W północnych Indiach aktywnie wspieramy poprzez organizację pomocy budowę nowej szkoły do, której opracowaliśmy program żywieniowy dla ponad 1000 studentów. Wspieramy “Lekarzy bez Granic”, ponieważ pomagamy tam gdzie pomoc jest najbardziej potrzebna. Jeśli chodzi o wiedzę to przy opracowywaniu nowych produktów kierujemy się nie trendami, lecz naszą wiedzą, która opiera się na najnowszych odkryciach naukowych, wszechstronnym doświadczeniu i wiedzy fachowej – zarówno założycieli firmy, jak i zespołu dietetyków. W ten sposób wielokrotnie ustalaliśmy ważne trendy takie jak pierwszy środek bazowy cytrynianowo-sodowy o niskiej zawartości sodu, a zwłaszcza produkty z granatu o dużej zawartości polifenoli.

dr Jacobs

Tradycyjna wiedza odgrywa w nas dużą rolę i nie uległa jeszcze nowoczesności. Dzięki temu powstają innowacyjne produkty, które są bliskie naturze i mogą optymalnie wpływać na ich działanie. Wiedza nie jest dla nas teorią, ale dwie dekady know-how w połączeniu z sumiennym wyborem dostawców i surowców. Odpoczywamy tylko wtedy, gdy jesteśmy zadowoleni z wyniku. To stanowi podstawę dla zrównoważonej jakości!

Składniki naszych produktów są tak naturalne jak to tylko możliwe. Aby zapewnić ich wysoką jakość, nie tylko podlegają wewnętrznej kontroli jakości, ale są również regularnie kontrolowane przez niezależne laboratoria. Nie używamy żadnych surowców zwierzęcych, z wyjątkiem witaminy D3 (pochodzącej z tłuszczu z wełny żywej owcy) i odrzucamy testy na zwierzętach. Z przekonania jesteśmy aktywnym członkiem ProVeg. Ochrona środowiska to oświadczenie, które codziennie traktujemy bardzo poważnie! Nasze opakowania są poddawane recyklingowi poprzez uczestnictwo w podwójnym systemie. Materiały promocyjne są najczęściej drukowane na papierze z recyklingu. Włókno akacjowe stosowane w naszych produktach pozyskuje się w Afryce subsaharyjskiej. Zarówno uprawa jak i zbiory mają trwały charakter i nie tylko mają duże znaczenie gospodarcze, społeczne i środowiskowe dla miejscowej ludności, ale także pomagają zapobiegać pustynnieniu i promować rozwój w regionie. Wiedza w służbie zdrowia jest od samego początku naszą wiodącą zasadą. Nasz cel: stworzyć zdrowszą przyszłość!

Droga firmy Dr Jacobs
Produkty Dr Jacobs to sposób na życie i żywienie, które prowadzi do zrównoważonego zdrowia i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Nacisk i sposób doktora Jacoba opiera się na odżywianiu, ponieważ nasze jedzenie staje się częścią nas samych, a zatem niewątpliwie decyduje o naszym zdrowiu. W tej dziedzinie pokusa niezdrowego zachowania jest szczególnie duża. Plan żywieniowy dr Jacobs służy zebraniu naukowych wniosków dotyczących zdrowej diety w praktycznej koncepcji.

Jak zachować sprawność, wagę i zdrowie?
Odpowiedź można znaleźć w tak zwanych “niebieskich strefach” – naukowo badanych regionach o szczególnie wysokiej trwałości, takich jak na japońskiej wyspie Okinawa. “Golden Agers” Niebieskie Strefy są aktywnie dopasowane i niezależne aż do starości. Wszystkie mają pewne cechy charakterystyczne: przez większość ludzi swojego życia było głównie karmionych warzywami. Kolejny sekret: żyją w kulturach, które rozumieją, jak znaleźć własną równowagę i miarę. Oprócz zrównoważonej diety, obejmuje to również wystarczającą ilość ćwiczeń i regularne okresy odpoczynku. Pogodzenie tych zasad z zachodnim stylem życia i żywieniem jest wyzwaniem wartym podjęcia. Sposób i produkty firmy Dr Jacobs może być cennym wsparciem.

Wyniki ważnego badania dotyczącego zdrowia pokazują, że wegetarianie płci męskiej żyją przeciętnie 9,5 roku dłużej, a wegetarianie żyją średnio 6 lat dłużej od normalnej populacji. Zdrowy styl życia pod wieloma względami (dieta wegetariańska, regularne spożywanie orzechów, regularne ćwiczenia, niepalący, bez nadwagi) może przedłużyć życie mężczyzn nawet o 13,2 lat, a kobiet o 8,9 lat. Najnowsze tymczasowe wyniki badania Adventist Health Study 2 z 96 000 uczestnikami potwierdzają silne korzyści zdrowotne wynikające z diety opartej na roślinach:

Produkty Dr Jacobs i droga do zrównoważonego życia i zdrowia
Sposób firmy Dr Jacobs łączy zdrowe odżywianie, regularne ćwiczenia i świadome odprężenie. Nacisk kładziony jest na żywienie, ponieważ nasze jedzenie staje się częścią nas samych, aż do najmniejszej komórki. Dlatego nieuchronnie decyduje o naszej witalności i zdrowiu.

Bilans insuliny, redoks i pH
Regulacja warunków redoks i pH utrzymuje podstawę dla wszystkich reakcji biochemicznych w ciele. Insulina jest odpowiedzialna za kontrolowanie metabolizmu. Współczesna dieta, chroniczny stres i brak ruchu sprzyjają zaburzeniom równowagi i błędom w procesach regulacyjnych. W centrum dr Jacobs równoważy sięte trzy obszary. Osiągnięcie ich i utrzymanie ich w sposób zrównoważony jest celem. Indeks glikemiczny jest szeroko stosowanym wskaźnikiem wpływu cukru na pokarmy. Ważniejsza jest jednak reakcja organizmu na insulinę na niektóre pokarmy. Indeks insuliny opisuje wpływ różnych pokarmów na poziom insuliny. Według indeksu insuliny szczególnie insulinogenem jest połączenie szybko dostępnych węglowodanów (np. cukru, białej mąki) z białkiem zwierzęcym, np. jogurt owocowy, lody, stek z ziemniakami, pizza z colą lub płatki kukurydziane z mlekiem. Plan diety Dr Jacobs uwzględnia najlepsze koncepcje żywieniowe, czyli około 1400 badań naukowych, osobiste doświadczenia oraz wpływ diety i stylu życia na poziom insuliny, pH i równowagi redoks.

dr Jacobs

Piramida żywieniowa Dr Jacobs
Kulinarna podróż wymaga pewnego rodzaju przygody, aby odkryć sposób Dr Jacobs. Wiele popularnych potraw zniknie z talerza, ale będziesz rozpieszczany jeszcze nowymi kulinarnymi przysmakami. Niedawne odkrycie wielu zdrowych potraw powoduje wzrost jakości życia, a szczególnie w zakresie żywności, która będzie sprzeczna z ogólnym oczekiwaniem, czyli większym niż wcześniej. Aby uczynić plan żywienia Dr Jacobs łatwiejszym w codziennym życiu pokarmy tejże firmy stworzone są według piramidy żywieniowej podzielonej na cztery kategorie. Klasyfikacja ta uwzględnia zawartość organicznych związków mineralnych i zasad, zawartość przeciwutleniaczy, wpływ na regulację insuliny, gęstości energii i składników odżywczych.

Żywność kategorii 1
Kategoria 1 łączy żywność o niskiej gęstości energii i dużej gęstości składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i związki fitochemiczne. Wszystkie produkty są pochodzenia roślinnego i są dostępne w planie diety Dr Jacobs, który jest podstawą diety, ponieważ mają niską gęstość energii. Mogą one i powinny być spożywane “obficie”. Zrównoważona dieta roślinna dostarcza prawie wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których potrzebuje organizm. Jedynym wyjątkiem jest witamina B12, która powinna pochodzić z 70% każdego posiłku.

Żywność kategorii 2
Kategoria 2 obejmuje tylko spożywcze produkty warzywne zwłaszcza węglowodany, białka i rośliny oleiste takie jak rośliny strączkowe, bulwiaste i warzywa korzeniowe, orzechy i nasiona. Zboża są również przypisane do tej grupy. Są one istotne dla długotrwałego nasycenia i dostarczają wiele ważnych dla metabolizmu substancji takie jak podstawowe aminokwasy potrzebne do syntezy białka i kwasów tłuszczowych. W szczególności pełnoziarniste (pseudo) zboża dostarczają cennego błonnika. Aby uzyskać wystarczającą ilość białka przy zrównoważonym składzie aminokwasów rośliny strączkowe powinny być spożywane codziennie w połączeniu z pełnoziarnistymi zbożami. Rośliny strączkowe należy dokładnie ugotować w celu rozbicia zawartych w nich substancji antyodżywczych. Węglowodany takie jak makaron powinny być gotowane „al dente”, a nie „soft”, tak aby podnieść poziom cukru we krwi i poziom insuliny w sposób subtelny. Ze względu na wyższą gęstość energii niż inne warzywa i owoce żywność kategorii 2 należy spożywać w “umiarkowanej ilości”. Stosowane w codziennej diecie oznacza to, że powinny one stanowić jedynie około 30% każdego posiłku. Uwaga: Użyj maksymalnie 30 ml wysokiej jakości olejków dziennie.

Żywność kategorii 3
Kategoria 3 obejmuje również żywność pochodzenia zwierzęcego taką jak ryby, jaja i produkty mleczne. Te powinny maksymalnie uzupełnieniem w 10% dziennej diety. Produkty mleczne są głównym źródłem tłuszczów nasyconych w zwykłej zachodniej diecie, dlatego należy wybierać warianty o niskiej zawartości tłuszczu. Spożywanie napojów alkoholowych, takich jak piwo i wino, nie powinno przekraczać jednego kieliszka dziennie. Produkty z białej mąki również należą do tej kategorii, ponieważ nie zapewniają żadnych niezbędnych składników odżywczych.

Żywność kategorii 4
Kategoria 4 obejmuje żywności i napoje o bardzo wysokiej gęstości energii i niskiej gęstości witamin, minerałów, pierwiastków śladowych. Charakteryzują się one wysoką zawartość tłuszczu, cukru, soli, pieczonych produktów, poziom potasu lub wysokim stopniem przetworzenia. Dlatego ich: “lepiej nie jedz”. Do tej grupy należą również wysokotłuszczowe produkty mleczne, ryby wędzone lub solone, a także mięso i produkty mięsne (wszystkich gatunków). Jest to spowodowane wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, protein zwierzęcych (methioninreich), puryny i soli oraz ewentualnym gromadzeniem się zanieczyszczeń w łańcuchu pokarmowym związanym z przetwarzaniem. Jak również wszelkiego rodzaju słodycze i napoje zawierające kalorie dodatkowo wędzone lub mocno smażone potrawy należą do tej kategorii.

Cel produktów Dr Jacobs to zrównoważona zmiana w sposobie odżywiania i stylu życia na całe życie pełne witalności i zdrowia. W dłuższej perspektywie oznacza to usunięcie produktów z kategorii 4 w sposób jak najbardziej kompletny z diety.