Narum

Narum probiotyki z bakteriami Narine, które stymulują przez organizm produkcję własnego interferonu biorącego bezpośredni udział w ochronie przeciwnowotworowej i antywirusowej. Ponadto skutecznie przywraca system odpornościowy organizmu produkując przy tym procesie znaczną liczbę nieszkodliwych, ale silnych “antybiotyków” w organizmie, które łącząc się z jakimikolwiek preparatami medycznymi i artykułami spożywczymi powoduje uwolnienie enzymów promujących całkowite trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Do jego właściwości należy także asymilacja pierwiastków śladowych, produkcja niezbędnych aminokwasów, przywracanie właściwego metabolizmu oraz zwiększenie zawartości hemoglobiny we krwi.

Narum probiotyk takie jak chociażby Narum Forte został wytworzony przy użyciu czystej kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus odkryty w 1964 roku przez armeńskiego profesora Levona Akopovicha Erzinkyana, który przez długi okres badał rodzaj bakterii acidophilus. W ich trakcie badacz doszedł do wniosku, że wspomniany szczep jest hodowlą probiotyczną i w dużej mierze różni się od innych kultur bakterii acidofilnych pod względem właściwości kulturowych i morfofizjologicznych. Erzinkyan w badaniu poddał analizie między innymi smółkę dziecka odkrywając przy tym bakterie, których nigdy wcześniej nie odnaleziono w przyrodzie. Nowo wynaleziony szczep od tamtej pory dostał swoje oznaczenie jako NV EP 317/402, a w rzeczywistości były to bakterie od człowieka dla człowieka.

Szczep Ep317/402 to wysoce aktywna bakteria, której charakterystyczną cechą jest wysoka oporność na fenol (0,5-0,6) co jest bardzo ważne w leczeniu chorób zakaźnych przewodu pokarmowego. Bakterie Narine są bardzo odporne i doskonale zakorzeniają się w jelitach i są odporne na działanie wielu antybiotyków, leków chemioterapeutycznych. Wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec szerokiej gamy drobnoustrojów chorobotwórczych i oportunistycznych, hamują ich wzrost w jelicie oraz przywracają własną prawidłową mikroflorę i motorykę jelit, normalizują czynność przewodu pokarmowego. Ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe produkt Narum z bakteriami Narine jest stosowany z dużą skutecznością w praktyce lekarskiej w ginekologii, urologii, pediatrii, chirurgii itp. Bez stosowania innych leków, zwłaszcza antybiotyków można skutecznie leczyć: czerwonkę, biegunkę, salmonellozę, jersinnozę, dur brzuszny, dysbakteriozę i inne choroby zakaźne przewodu pokarmowego. Suplementy Narum są bardzo skuteczne w walce z nosicielem Staphylococcus aureus.

Bakteria Narine w suplementach Narum to kompletny substytut mleka matki. Wartość odżywcza 1 litra „Narine” to 600-800 kalorii. Badania ponad 40-letnie wykazały, że dzieci, które otrzymują Narine jako główny pokarm do żywności uzupełniającej nie są podatne na choroby przewodu pokarmowego, mają dobry apetyt, poprawioną fizjologię trawienia i metabolizmu.

Użyty do produkcji Narine probiotyk, szczep bakterii jest pobierany z depozytu Centrum Drobnoustrojowego Akademii Nauk Republiki Armenii, który przechodzi okresowe oczyszczanie z możliwych mutacji we włoskich laboratoriach przy użyciu nowoczesnego sprzętu technologicznego. Nazwa Narine pochodzi po prostu od nazwy wnuczki profesora.

Bakterie kwasu mlekowego użyte do przygotowania mleka Narine mają właściwość znacznie wolnej akumulacji kwasu mlekowego, dzięki czemu powstaje produkt o stosunkowo niskiej kwasowości, łatwo dostępny dla niemowląt. Mleko „Narine” z dużym powodzeniem zastępuje mleko matki. Właściwości lecznicze i odżywcze mleka „Narine” i mleka kwasochłonnego zostały udowodnione w praktyce leczenia kilkudziesięciu tysięcy dzieci. W Armenii mają ponad 40 lat doświadczenia i 10 lat doświadczenia w Nowosybirsku w karmieniu noworodków w przypadku braku mleka matki.

Podczas karmienia dziecka roztworem Narine obserwuje się:

  • zdrowy apetyt;

  • optymalna szybkość procesów metabolicznych;

  • stabilna praca układu pokarmowego i przewodu pokarmowego;

  • terminowy rozwój wieku;

  • prawidłowe tworzenie struktury jelit.

Kiedy zalecamy Narum?

– dzieciom od szóstego miesiąca życia w postaci płynnej jako pokarm uzupełniający

– przy infekcjach jelitowych (E.coli, salmonelloza, zakażenie klebsiellą, infekcje gronkowcowe itp.)

– w różnych formach dysbakteriozy

– po przyjmowaniu antybiotyków

– do oczyszczania organizmu z toksyn

– w przedwczesnym starzeniu się

– po długotrwałych stresujących sytuacjach

– w nagłym silnym stresie (wypadek komunikacyjny, operacja chirurgiczna)

– w celu normalizacji funkcjonowania jelit (wzdęcia, zaparcia, biegunka)

– jako immunostymulator w chorobach wirusowych i somatycznych

– w leczeniu skutków urazów popromiennych, zatrucia metalami ciężkimi i truciznami przemysłowymi

– w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy, także na tle Helicobacter pylori, refluks, owrzodzenie, zgaga

– w schorzeniach wątroby

– w stanach zapalnych trzustki

– w alergiach, stanach atopowych u dzieci i dorosłych

– w leczeniu chorób ginekologicznych

– w celu zapobiegania pęknięciom brodawek sutkowych podczas karmienia piersią

– w celu oczyszczania jamy nosowej u noworodków

– w stanach zapalnych zatok, gardła i przyzębia

– w zranieniach, skaleczeniach i stanach zapalnych skóry

– w łagodzeniu skutków chemioterapii i radioterapii podczas leczenia nowotworów

Narum a inne probiotyki

Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine jest największą, najsilniejszą znaną bakterią o najszerszym spectrum działania. Z pewnością jest też najlepiej przebadaną bakterią świata. Do chwili obecnej istnieje około 200 badań klinicznych i opublikowanych artykułów, które dokumentują bezpieczeństwo, skuteczność i działanie Narine. Przebadano ją na ponad 40 000 osób i każdy wynik pokazywał pozytywny wpływ na proces leczenia nie wykazując przy tym efektów ubocznych. Narum

Bakteria Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine pozostaje w jelicie około dwa tygodnie, przy czym inne bakterie przeżywają 1-2 dni. Ma wysoką odporność na działanie żółci i kwasów oraz na antybiotyki i leki chemioterapeutyczne. Ma wysoką aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczą. Posiada wysoką zdolność do adaptacji i ma wyraźne właściwości adhezyjne.

Japońscy naukowcy zrobili badanie porównawcze aktywności antybakteryjnej Bifidobacterii, Lactobacillus oraz Narine. W szalce Petriego wyhodowano patogen i jeden z trzech probiotyków. Wyniki zmierzono 6 godzin później. Jak się okazało Narine w suplementach Narum miał wielokrotnie wyższą odporność na patogen w porównaniu do dwóch pozostałych probiotyków.

Aktywność antybakteryjna Bifidobacteria, Lactobacillus i Narine – porównanie.

Nazwa bakterii Bifidobacteria Lactobacillus Narine
E Coli 2,8-6,0 6,4-10,0 24-28
Staphylococcus aureus 4,0-7,0 7,3 24-26
Salmonella typhimurium 4,0-8,0 7.2-13.5 24-26
Salmonella paratyphi 8,0-9,0 7.2-13.5 23-28
Klebsiella pneumoniae 8,0-9,0 7,0-7,2 23-26
Mycobacterium phlei 8,0-10,0 7,0-7,2 26-28
Bacillus subtilis 8,0-9,0 7,0-7,2 25-27
Pseudomonas aeruginosa 9,0 7,0-7,2 26-28
Serratia marcescens 9,0 2,5 26-28
Mycobacterium luteum 8,0 6,0-7,0 26-30
Shigella dysenteriae 7,0 4,0-14,0 24-25
Shigella flexneri 6,0-8,0 7,2 22-24

Uwaga: patogen i jeden z trzech probiotyków wyhodowano na szalce Petriego.

Wyniki zmierzono 6 godzin później (jednostka: mm). Im wyższa liczba, tym wyższa odporność probiotyku na patogen.