Ekologiczne probiotyki i prebiotyki
Ekologiczne probiotyki i prebiotyki i korzyści ich przyjmowania. Bakterie mają reputację powodującą choroby, więc pomysł rzucenia kilku miliardów dziennie na twoje zdrowie może wydawać się – dosłownie iw przenośni – trudny do przełknięcia. Jednak coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że można leczyć, a nawet zapobiegać niektórym chorobom za pomocą pokarmów i suplementów zawierających pewne rodzaje żywych bakterii. Europejczycy spożywają wiele tych pożytecznych mikroorganizmów, zwanych probiotykami ze względu na ich tradycję spożywania pokarmów fermentowanych bakteriami takich jak jogurt. Niektórzy specjaliści od chorób trawiennych zalecają suplementy probiotyczne w przypadku zaburzeń, które frustrują medycynę konwencjonalną, takie jak zespół jelita drażliwego. Badania kliniczne sugerują, że terapia probiotyczna może pomóc w leczeniu wielu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, opóźnić rozwój alergii u dzieci oraz leczyć i zapobiegać zakażeniom pochwy i dróg moczowych u kobiet. Samo dawkowanie bakterii nie jest tak dziwaczne, jak mogłoby się wydawać. Szacunkowo 100 bilionów mikroorganizmów reprezentujących ponad 500 różnych gatunków zamieszkuje każde normalne, zdrowe jelito. Te mikroorganizmy (lub mikroflora) na ogół nie powodują choroby gdyż większość jest pomocna. Bakterie żyjące w jelitach kontrolują patogeny (szkodliwe mikroorganizmy), wspomagają trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz przyczyniają się do funkcjonowania układu odpornościowego. Nie wszystkie ekologiczne probiotyki i prebiotyki są takie same. Różne szczepy bakterii mają różne efekty. Na przykład jeden szczep może walczyć z organizmami powodującymi ubytki w jamie ustnej i nie musi przetrwać podróży przez nasze wnętrzności.