Pomysł używania grzybów w celu wspomagania zdrowotnego organizmu nie jest nowy. Stosowane są od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej. Szczególnie grzyby witalne Reishi uznano za niezwykle cenne, ponieważ uważano, że promują one długowieczność, a nawet nieśmiertelność! Chociaż w dzisiejszych czasach rozumiemy, że jest mało prawdopodobne, aby uzyskać nieśmiertelność z grzyba, wiele korzyści leczniczych niektórych grzybów, w tym Reishi, stało się dobrze znanych w zachodniej medycynie, a żywność i suplementy zawierające tę „super żywność” stają się coraz bardziej dostępne. Grzyby witalne są na ogół bardzo pożywnym i smacznym jedzeniem, ale czy wszystkie grzyby mają taki sam efekt? A jak mogą przynieść korzyści naszemu zdrowiu? Dowiecie się Państwo czytając opisy poszczególnych grzybów w suplementach diety. Liczne korzyści zdrowotne grzybów to już pewnik, ale nie wszystkie grzyby są sobie równe. Zwykle białe lub guzikowe grzyby, choć bardzo odżywcze, nie zawierają takiego samego poziomu związków leczniczych jak azjatyckie odmiany. Te rodzaje grzybów mogą oferować bardziej lecznicze korzyści od modulacji immunologicznej do korzyści przeciwzapalnych. Jeśli chodzi o ideę żywności jako lekarstwa, nic zupełnie nie ujmuje tej koncepcji jak grzyby witalne, ponieważ grzyby lecznicze dały nam wiele ważnych leków farmaceutycznych, od penicyliny po pierwsze leki statynowe i kilka leków przeciwnowotworowych.