Światowy popyt na żywność makroalgową i mikroalgową rośnie, a glony są coraz częściej spożywane ze względu na funkcjonalne korzyści wykraczające poza tradycyjne aspekty żywienia i zdrowia. Ekologiczne suplementy diety z algami są tego najlepszym przykładem. Istnieją znaczące dowody na korzyści zdrowotne płynące z produktów spożywczych pochodzących z alg, ale nadal istnieją poważne wyzwania w ilościowym określeniu tych korzyści, jak również możliwych działań niepożądanych. Po pierwsze, istnieje ograniczone zrozumienie składu żywieniowego wśród gatunków glonów, regionów geograficznych i pór roku, z których wszystkie mogą znacząco wpłynąć na ich wartość dietetyczną. Drugą kwestią jest określenie, które frakcje żywności z glonów są biodostępne dla ludzi oraz jakie czynniki wpływają na uwalnianie składników żywności, począwszy od przygotowania żywności, poprzez różnicowanie genetyczne w mikrobiomie jelitowym. Po trzecie rozumie się w jaki sposób składniki odżywcze i funkcjonalne glonów wchodzą w interakcję z ludzkim metabolizmem. Nałożone względy to wpływ zbiorów, przechowywania i technik przetwarzania żywności, które mogą znacząco wpłynąć na potencjalną wartość odżywczą żywności pochodzącej z alg. Podkreślamy tę szybko rozwijającą się dziedzinę nauki o glonach, ze szczególnym uwzględnieniem kluczowych badań wymaganych do lepszej oceny korzyści zdrowotnych płynących z glonów lub glonów. W tej wyłaniającej się dziedzinie istnieją bogate możliwości dla fikologów, wymagające ekscytujących nowych podejść eksperymentalnych i współpracy. Ekologiczne suplementy diety z algami są dowodem na to iż można je spożyć w jak najbardziej bezpieczny dla zdrowia sposób.

290,00 
Promocja!

Algi, spirulina, chlorella

Clean Chlorella Pukka (150 tabletek)

88,00 
97,00 

Algi, spirulina, chlorella

Jod Wholefood Fushi 60 kapsułek

59,00 
Promocja!
Promocja!
Promocja!
Promocja!
Promocja!
Promocja!
89,00