Światowy popyt na żywność makroalgową i mikroalgową rośnie, a glony są coraz częściej spożywane ze względu na funkcjonalne korzyści wykraczające poza tradycyjne aspekty żywienia i zdrowia. Ekologiczne suplementy diety z algami są tego najlepszym przykładem. Istnieją znaczące dowody na korzyści zdrowotne płynące z produktów spożywczych pochodzących z alg, ale nadal istnieją poważne wyzwania w ilościowym określeniu tych korzyści, jak również możliwych działań niepożądanych. Po pierwsze, istnieje ograniczone zrozumienie składu żywieniowego wśród gatunków glonów, regionów geograficznych i pór roku, z których wszystkie mogą znacząco wpłynąć na ich wartość dietetyczną. Drugą kwestią jest określenie, które frakcje żywności z glonów są biodostępne dla ludzi oraz jakie czynniki wpływają na uwalnianie składników żywności, począwszy od przygotowania żywności, poprzez różnicowanie genetyczne w mikrobiomie jelitowym. Po trzecie rozumie się w jaki sposób składniki odżywcze i funkcjonalne glonów wchodzą w interakcję z ludzkim metabolizmem. Nałożone względy to wpływ zbiorów, przechowywania i technik przetwarzania żywności, które mogą znacząco wpłynąć na potencjalną wartość odżywczą żywności pochodzącej z alg. Podkreślamy tę szybko rozwijającą się dziedzinę nauki o glonach, ze szczególnym uwzględnieniem kluczowych badań wymaganych do lepszej oceny korzyści zdrowotnych płynących z glonów lub glonów. W tej wyłaniającej się dziedzinie istnieją bogate możliwości dla fikologów, wymagające ekscytujących nowych podejść eksperymentalnych i współpracy. Ekologiczne suplementy diety z algami są dowodem na to iż można je spożyć w jak najbardziej bezpieczny dla zdrowia sposób.